Λουκαΐδης για Σταυριανό: «Θα έρθει για να ψευδορκήσει» 

Αποφασισμένη να ολοκληρώσει τάχιστα και σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου στην οποία ανατέθηκε η συνέχεια της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε η οικογένεια του Θανάση εκπροσωπούμενη από τους δικηγόρους, Λουκή Λουκαΐδη και Αθηνά Δήμα. Επίσης, στο Δικαστήριο παρουσιάστηκε και ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανος μαζί με τον δικηγόρο του. Μάλιστα, τέθηκε ερώτημα εάν είναι σύμφωνο το Δικαστήριο να εμφανίζεται ο κ. Σταυριανός ως ενδιαφερόμενο μέρος.

Η δικαστής ζήτησε από τα δύο μέρη, δημόσιο κατήγορο και δικηγόρους της οικογένειας, να αναφέρουν ποιοι μάρτυρες θα κλητευθουν και εάν θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες που ακούστηκαν και στο παρελθόν.

Η θέση και των δύο μερών η οποία τέθηκε στο Δικαστήριο είναι όπως η υπόθεση συνεχιστεί από το σημείο που πάγωσε, δηλαδή μετά την εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου.

Έντονες ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Λουκαΐδη σε σχέση με τον ρόλο του κ. Σταυριανού, εάν δηλαδή θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και να αντεξεταστεί ή όχι. Επίσης, τέθηκε ζήτημα κατά πόσο θα δοθεί το μαρτυρικό υλικό στον κ. Σταυριανό. Η θέση του κ. Λουκαΐδη και της κ. Δήμα ήταν ότι δεν θα χρειαστεί να κλητευθεί. Από την άλλη η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, ανέφερε ότι θέλει να κλητευθεί ο κ. Σταυριανός.

Έντονη ήταν η τοποθέτηση του κ. Λουκαΐδη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Ό,τι έχει πει είναι γραμμένα. Θα έρθει εδώ, με όλο τον σεβασμό, για να ψευδορκήσει”.

Το Δικαστήριο αφού άκουσε και τις δύο πλευρές αποφάσισε όπως ορίσει νέα ημερομηνία στις 10 Νοεμβρίου για να αποφασίσει για τον ρόλο του κ. Σταυριανού, να δώσει οδηγίες σε σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν και να προγραμματιστούν οι επόμενες διαδικασίες της θανατικής ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης είχε οριστεί αρχικά στη δικαστή, Αφροδίτη Παρπαρίνου, ωστόσο, πάγωσε στις 8 Σεπτεμβρίου μετά από την απόφαση της τελευταίας να εξαιρεθεί από τη διαδικασία. Η κ. Παρπαρίνου ενώ ήταν δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία είχε εμφανιστεί σε δύο περιπτώσεις ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας, στα πλαίσια αστικής αγωγής της οικογένειας του Θανάση Νικολάου εναντίον της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η τρίτη θανατική ανάκριση διακόπηκε τον Οκτώβρη του 2021, μετά από συμφωνία μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, ενόψει και της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές μετά από αίτημα της οικογένεια.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε το κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς να προχωρήσει με διώξεις αυτών που κατονομάζονταν στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών. Μάλιστα, σε δηλώσεις του τότε, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι «η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση».

Αποφασισμένη να ολοκληρώσει τάχιστα και σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου στην οποία ανατέθηκε η συνέχεια της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε η οικογένεια του Θανάση εκπροσωπούμενη από τους δικηγόρους, Λουκή Λουκαΐδη και Αθηνά Δήμα. Επίσης, στο Δικαστήριο παρουσιάστηκε και ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανος μαζί με τον δικηγόρο του. Μάλιστα, τέθηκε ερώτημα εάν είναι σύμφωνο το Δικαστήριο να εμφανίζεται ο κ. Σταυριανός ως ενδιαφερόμενο μέρος.

Η δικαστής ζήτησε από τα δύο μέρη, δημόσιο κατήγορο και δικηγόρους της οικογένειας, να αναφέρουν ποιοι μάρτυρες θα κλητευθουν και εάν θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες που ακούστηκαν και στο παρελθόν.


Η θέση και των δύο μερών η οποία τέθηκε στο Δικαστήριο είναι όπως η υπόθεση συνεχιστεί από το σημείο που πάγωσε, δηλαδή μετά την εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου.

Έντονες ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Λουκαΐδη σε σχέση με τον ρόλο του κ. Σταυριανού, εάν δηλαδή θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και να αντεξεταστεί ή όχι. Επίσης, τέθηκε ζήτημα κατά πόσο θα δοθεί το μαρτυρικό υλικό στον κ. Σταυριανό. Η θέση του κ. Λουκαΐδη και της κ. Δήμα ήταν ότι δεν θα χρειαστεί να κλητευθεί. Από την άλλη η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, ανέφερε ότι θέλει να κλητευθεί ο κ. Σταυριανός.

Έντονη ήταν η τοποθέτηση του κ. Λουκαΐδη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Ό,τι έχει πει είναι γραμμένα. Θα έρθει εδώ, με όλο τον σεβασμό, για να ψευδορκήσει”.

Το Δικαστήριο αφού άκουσε και τις δύο πλευρές αποφάσισε όπως ορίσει νέα ημερομηνία στις 10 Νοεμβρίου για να αποφασίσει για τον ρόλο του κ. Σταυριανού, να δώσει οδηγίες σε σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν και να προγραμματιστούν οι επόμενες διαδικασίες της θανατικής ανάκρισης.


Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης είχε οριστεί αρχικά στη δικαστή, Αφροδίτη Παρπαρίνου, ωστόσο, πάγωσε στις 8 Σεπτεμβρίου μετά από την απόφαση της τελευταίας να εξαιρεθεί από τη διαδικασία. Η κ. Παρπαρίνου ενώ ήταν δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία είχε εμφανιστεί σε δύο περιπτώσεις ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας, στα πλαίσια αστικής αγωγής της οικογένειας του Θανάση Νικολάου εναντίον της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η τρίτη θανατική ανάκριση διακόπηκε τον Οκτώβρη του 2021, μετά από συμφωνία μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, ενόψει και της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές μετά από αίτημα της οικογένεια.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε το κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς να προχωρήσει με διώξεις αυτών που κατονομάζονταν στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών. Μάλιστα, σε δηλώσεις του τότε, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι «η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *