Ταλαιπωρία στην ταλαιπωρία για την Ειρήνη Παντελή. Οι απανωτές αιτήσεις για το Ε.Ε.Ε και η αναμονή. “Ούτε μέχρι το supermarket δεν μπορεί να πάει”

Μιχάλης Άντωνίου

Μια απίστευτή ταλαιπωρία βιώνει η κ. Ειρήνη Παντελή, η οποία παρά το γεγονός ότι συμπληρώνει τις αιτήσεις για να λάβει το Ε.Ε.Ε, η ίδια δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποιο ποσό.

Αξίζει να σημειωθέι ότι το θέμα της κ. Παντελή, δεν είναι τωρινό, καθώς όπως αναφέρθηκε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του ecosmoscy, ένα ατύχήμα που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει απο 5 ορόφους, την καθήλωσε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανέβει όυτε τις σκάλες, του σπιτιού της, ενώ αυτόπτεις μάρτυρες αναφέρουν πως η γυναίκα όυτε μέχρι το supermarket δεν μπορεί να πάει.

Η άφιξη στην Κύπρο

Η κ. Ειρήνη Παντελή κατάγεται απο την Ρωσία και ήρθε στην Κύπρο για δουλεία το 1998. Δούλεψε διάφορες δουλείες και όλα κυλούσαν όμαλα για εκείνήν ώσπου ένα ατύχημα της αλλαξε κυριολεκτικά ολόκληρη την ζωή.

Μιλώντας στο ecosmoscy με δάκρυα στα μάτια, η κ. Παντελή αναφέρει:

“Ήρθα στην Κύπρο το 1998 και όλα κυλούσαν ομαλά. Μια μέρα ενώ δούλευα έπεσα ξαφνικά χωρίς να το καταλάβω απο πέντε ορόφους. Βρισκόμουν έξι ημέρες σε κώμα. Όταν ξύπνησα με ενημέρωσαν οι ιατροί ότι είχα σπάσει τον σπόνδυλο μου στα σημεία 3, 4, 12. Μου είπαν μάλιστα ότι απο θαύμα έζησα και ότι είναι πολύ σπάνιο κάποιος άνθρωπος να πέσει απο πέντε ορόφους και να ζήσει.”

Συνεχίζοντας η κ.Ειρήνη, γνώρισε τον άντρα της τον κ. Παντελή, ο οποίος φυσικά γνώριζε το πρόβλημα της γυναίκας του…

“Το 2000 παντρεύτηκα τον άντρα μου. Τον Παντελή μου, ο οποίος γνώριζε εξ αρχής το πρόβλημα μου και στάθηκε βράχος δίπλα μου μέχρι και σήμερα. Αποκτήσαμε μια κόρη που σήμερα είναι 18 ετών. Έχω κυπριακή υπηκοότητα.”

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολα για το ζευγάρι καθως η κ. Ειρήνη έχει 35% αναπηρία. “Έχω 35% αναπηρία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι τόσο στο βάδισμα. Πολλές φορές προσπάθησα να πάω μέχρι το supermarket ωστόσο μάταια καθώς τα πόδια μου κυριολεκτικά δεν με βαστάζουν με αποτέλεσμα να πέφτω κάτω. Δεν μπορώ να σηκώσω περισσότερα απο 5 κιλά. Ακόμη και στο σπίτι που είμαι , κοιμάμαι στον καναπέ αφού δεν μπορώ να ανέβω τις σκάλες”.

Η κ. Παντελή αν και δικαιούται, αναπηρικό καροτσάκιοικονομική ενίσχυση για αγορά αναπηρικού αμαξίδιου, και κάποια άλλα, η ίδια αναφέρει πως δεν παίρνει κανένα επίδομα.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο άνδρας της γυναίκας, ο κ. Παντελής αναφέρει πως: “Εργάζομαι μόνο εγώ με ένα μισθό περίπου 900 ευρώ που ούτε τα βασικά δεν φθάνουν, εαν υπολογίσεις το δάνειο, τα ψώνια για το σπίτι, και τα υπόλοιπα έξοδα. Μπορεί να δικαιούται αναπηρικό καροτσάκι και οικονομική βοήθεια για αγορά αναπηρικου αμαξίδιου, αλλά σε τι εξυπηρετούν αυτά όταν ή γυναίκα μου δεν μπορεί να εργαστεί και χρειάζεται συνεχώς φροντίδα; Πολλές φορές μας βοηθούσε η εκκλησία σε φαγητά και άλλα. Έγώ απο το άγχος μου το 2013 διαγνώστηκα με διαβήτη. Έχασα 60 κιλά μέσα σε ένα μήνα. Πολλές φορές αποταθήκαμε στους αρμόδίους φορείς για βοήθεια αλλά μάταια.

Μάλιστα η Κ. Ειρήνη αναφέρει πως: “‘Όταν πήγα στις κοινωνικές ασφαλίσεις για να τους εξηγήσω ακριβώς την κατάσταση, μου είπαν να μην ξαναπάω και μου έκλεισαν την κάρτα. Δεν παίρνω ούτε Ε.Ε.Ε., ούτε τίποτα.”, ενώ ο κ. Παντελής αναφέρει πως όταν πήγαν στον Γραφείο αναπηρίας για να τους δείξει το cd απο την αξονική τομογραφία που υποβλήθει η γυναίκα του, του είπαν πως δεν είχαν κομπιούτερ για να δουν το cd. Mάλιστα, οι λειτουργοί εκεί τον ρώτησαν γιατί δεν κάνει εγχείρηση, με τον ίδιο να τους απαντά εαν του εγγυόνται ότι δεν θα μείνει εντελώς ανάπηρη, και αν στραβώσει κάτι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη.

Καταλεικτικά η οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και το μόνο που ζητά απο το κράτος είναι μια ουσιαστική βοήθεια. “Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Κανείς ιατρός δεν μας βεβαιώνει ότι εαν υποβληθεί σε επέμβαση θα είναι επιτυχές και η γυναίκα μου φοβάται να πάρει τέτοιο ρίσκο καθώς μπορεί να μείνει εντελώς παράλυτη. Η ψυχολογία της έχει συνεχώς σκαμπανεβάσματα και δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω. Με ένα μισθό, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και η γυναίκα μου δεν παίρνει κανένα επίδομα. Αποταθήκαμε πολλές φορές στους αρμόδιους χωρίς αντίκρισμα” αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Παντελής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *