Στοχοποίηση και πλήγμα στην ελευθεροτυπία του λόγου οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Μιχάλης Αντωνίου

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον δημοσιογραφικό κόσμο μετά την ανακοίνωση ότι η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις επτά χώρες που στην ψήφιση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) υποστηρίζουν την έγκριση και άρθρου που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των δημοσιογράφων στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Κάτι τέτοιο, αφενός, “δείχνει” στοχοποίηση δημοσιογράφων, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος ελευθεροτυπίας λόγου και έκφρασης, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι οι δημοσιογραφοι όσο και οι πηγές τους.

Πέραν τούτου σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, παραμονεύει την ίδια ώρα ο κινδυνος και για το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει, έστω και την υστάτη, τη στάση της και «να μη συμβάλει στην νομιμοποίηση της παρακολούθησης των δημοσιογράφων» όπως λέει. Καλεί επίσης την εξαμελή αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα από τους επαπειλούμενους κινδύνους για την ελευθεροτυπία».

Τέλος, καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψουν σθεναρά αυτήν την «ανελεύθερη» διάταξη, η οποία απειλεί όχι μόνο την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, αλλά και τη δημοκρατία ευρύτερα.

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του, αναφορικά με το συγκεκριμενο θέμα αναφέρει πως για το ΑΚΕΛ οι “δημοσιογραφικές ελευθερίες είναι και πολιτικές ελευθερίες και άρα αδιαπραγμάτευτες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *