Αντιδρά στα περί εκσυχρονισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Οδυσσέας – Τι λέει για τις αναφορές ΠτΔ

Νέες αντιδράσεις από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλιδη, προκάλεσαν οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με τις θεσμικές αλλαγές που προανήγγειλε στην χθεσινοβραδυνή διακαναλική διάσκεψη και αφορούν την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε αρχικά τον Πρόεδρο για τις θετικές αναφορές στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενώ σχολίασε επίσης θετικά την αναφορά πως η συνεργασία των θεσμών είναι υπεράνω προσώπων. Στη συνέχεια μέσα από μία αναδρομή, προσπάθησε να υποδείξει πως οι αλλαγές που εξετάζει η Κυβέρνηση δεν είναι υλοποιήσιμες.

Αυτούσια η ανάρτηση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη:

1. Ευχαριστώ πολύ τον ΠτΔ για τις πολύ θετικές αναφορές του στην ΕΥ και τον Γενικό Ελεγκτή.

2. Συμφωνούμε ότι η συνεργασία των θεσμών είναι υπεράνω προσώπων. Η ΕΥ συνεχίζει με επαγγελματισμό το έργο της.

3. Στις 11 Φεβρουαρίου 1959 οι πρωθυπουργοί Καραμανλής και Μεντερές συμφώνησαν στην Ζυρίχη τα 27 Σημεία για την εγκαθίδρυση της ΚΔ. Το Σημείο 12 αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων (Γενικοί Εισαγγελέας, Ελεγκτής, Λογιστής και Διοικητής και οι Βοηθοί τους). Το Σημείο 27 έλεγε ότι τα 26 Σημεία θα θεωρηθούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος. Όντως, στο Παράρτημα ΙΙΙ του Συντάγματος καθορίζεται ως θεμελιώδης η πρώτη παράγραφος των άρθρων 112, 115, 118 και 126 που αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων. Το δε άρθρο 182 αναφέρει ότι: “Τα άρθρα ή τα μέρη των άρθρων του Συντάγματος τα περιλαμβανόμενα εν των συνημμένω τω παρόντι παραρτήματα ΙΙΙ, ενσωματωθέντα εις το Σύνταγμα εκ της συμφωνίας Ζυρίχης της 11ης Φεβρουαρίου, 1959, αποτελούσι θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και δεν δύνανται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, να τροποποιηθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως.”

 4. Εξηγήσαμε ήδη ότι: – το μοντέλο της Κύπρου είναι βέλτιστο και ακολουθείται παγκόσμια και στην ΕΕ από τις περισσότερες χώρες, – ποτέ κανείς διεθνής οργανισμός δεν εισηγήθηκε τέτοια αλλαγή όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση, – στην ΕΥ ήδη υπάρχει συλλογικότητα με την Διευθυντική Ομάδα που είναι συγκροτημένη και ενεργεί πολύ πιο ανοικτά, αντικειμενικά και με διαφάνεια από το γνωμοδοτικό όργανο που έθεσε ως μέτρο σύγκρισης ο ΠτΔ.

5. Η ΕΥ θα αντιταχθεί με τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Το θέμα είναι πρωτίστως θεσμικό και αφορά προστασία της ΕΥ. 6. Απορία μου παραμένει πως, από τόσους συνεργάτες του ΠτΔ, δεν βρέθεται ένας να τον συμβουλεύσει ότι, αυτό που προαναγγέλλει, είναι νομικά αδύνατο να επιτευχθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *