Ρεπορταζ Ελίνας Σταματίου του Alpha: “Αν χρειαστεί ίσως χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα για τους μετανάστες”

Στα όριά της έχει φτάσει πλέον η χώρα μας σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών, αφού μόνο τα τελευταία τρία 24ωρα έχουν φτάσει στην Κύπρο 739 μετανάστες με 12 σκάφη.

Της Ελίνας Σταματίου- alphanews.live

Η Κυβέρνηση ήδη έχει βάλει στο τραπέζι έκτακτα μέτρα προς εξέταση, ανάμεσα στα οποία η αύξηση των θαλάσσιων περιπολιών, η αύξηση των εφόδων για πάταξη της παράνομης εργοδότησης, αλλά και η δημιουργία ενδεχομένως νέων χώρων φιλοξενίας.

Όπως πληροφορείται το AlphaNews.Live στα σχέδια τα οποία επεξεργάζεται το Κράτος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, είναι και η χρήση στρατοπέδων ως κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Πρόκειται σύμφωνα με πηγές μας, για τρία εν ενεργεια στρατόπεδα που βρίσκονται εκτός Λευκωσίας. Η συγκεκριμένη εναλλακτική αν και δεν τέθηκε χθες επίσημα επί τάπητος στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκεται ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού των αρχών, εάν και εφόσον συνεχιστούν μαζικές καθημερινές αφίξεις διά θαλάσσης.

Την ίδια ώρα στα όριά του έχει φτάσει και το Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» το οποίο κυριολεκτικά ασφυκτιά.

Όπως πληροφορούμαστε, οι μετανάστες εντός του Κέντρου – η χωρητικότητα του οποίου είναι 1000 άτομα – αγγίζουν πλέον τους 1200.

Πάντως, εντός των επόμενων 4-5 μηνών αναμένεται να είναι έτοιμες νέες εγκαταστάσεις που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα αυτή στις 2000. Μέχρι τότε, όμως, οι διαχειριστές έχουν έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, σχέδιο που έχει να κάνει με το στήσιμο αντίσκηνων σε ανοικτούς χώρους του Κέντρου, αν και εφόσον χρειαστεί. Αυτή η λύση αν και θα δώσει μια ανάσα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει άλλα προβλήματα, στην περίπτωση που ο καιρός αποφασίσει να μην είναι σύμμαχος της όλης προσπάθειας.

Χθες να υπενθυμίσουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για κατάσταση κρίσης, επικοινωνώντας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητώντας την παρέμβαση της ώστε να σταματήσουν οι ροές παράτυπων Σύριων μεταναστών από τον Λίβανο. Από την άλλη πυρετώδεις είναι οι πολιτικές προσπάθειες ώστε περιοχές της Συρίας να μπορέσουν να αποχαρακτηριστούν από επικίνδυνες και να καταστεί εφικτή η επιστροφή αριθμού ανθρώπων στη χώρα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *